Jak cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas

smiling young woman in straw hat on poppy field

„Dużo zdrowia” to najczęściej powtarzane życzenia. Słowo „zdrowie” jest tak często używane, że rzadko kto zastanawia się co ono tak naprawdę znaczy, a przecież to nie tylko brak chorób. Zdrowie to dobre samopoczucie i radość życia.

W zdrowym ciele – zdrowy duch

Przywoływane po stokroć słowa rzymskiego poety mają głęboki sens. Gdy człowiekowi nic nie dolega fizycznie, ale nie lubi świata i ludzi, czuje złość albo smutek, to w niedługim czasie zacznie chorować. Z drugiej strony człowiek chory, który pomimo wszystko jest przyjazny, czuje nadzieję i optymizm dużo szybciej wraca do zdrowia. Dzieje się tak, bo organizmem, duszą i ciałem steruje jeden narząd – mózg, więc oczywistością jest, że fizyczność i psyche zawsze współgrają i dążą do harmonii.

Ponoć człowiek zaczyna się starzeć zaraz po… dwudziestych urodzinach. Choć brzmi absurdalnie, to tak właśnie jest, bo mniej więcej w tym wieku człowiek osiąga dojrzałość fizyczną, więc niewiele musi minąć czasu, by zaczął się starzeć. Ważne więc jest utrzymywanie sprawności fizycznej. Nie musi to być od razu sport wyczynowy, bowiem wystarczą najprostsze ćwiczenia, jazda na rowerze, pływanie i wszystko inne, co sprawia przyjemność i poprawia kondycję.

Jedz zdrowo

By na długo utrzymać witalność i radość życia trzeba starannie wybierać jedzenie. Nie chodzi o to, by do jednych produktów się zmuszać, a rezygnować z innych, których zjadanie sprawia przyjemność. Chodzi o stosowanie zróżnicowanej diety, by posiłki dostarczały niezbędnych składników odżywczych. Ludzie długowieczni pytani o ich tajemnicę życia, najczęściej z uśmiechem świadczącym o przyjaznym stosunku do ludzi, odpowiadają: „Jedz mało”. Nawyk objadania się ma, niestety, szansę zostać z nami na długi czas, a im dłużej, tym zwalczenie go będzie coraz trudniejsze. Jedna z podstawowych zasad każdej z diet nakazuje jedzenie 5-6 niewielkich posiłków, by nie zmuszać przewody pokarmowego do ciężkiej pracy. Jedzenie to wielka przyjemność i może nią pozostać na całe życie, pod warunkiem zachowania umiaru.

Schne Frau auf einem Getreidefeld

Życzliwości można się nauczyć

Nie każdy rodzi się w szczęśliwej rodzinie, nie każdego omijają nieszczęścia. Są jednak ludzie, którzy mimo przeciwności losu są uśmiechnięci i pogodni. Inni zaś potrafią mieć nieprzerwanie skwaszoną minę i „ziać” złością, choć obiektywnie nie mają powodu. Co ich różni? Poczucie własnej wartości, umiejętność radzenia sobie ze stresem oraz ze stratą, a przede wszystkim… jedzenie z przyjemnością, acz z umiarem i ruch na świeżym powietrzu. Żart? Nie, tylko uproszczenie, bo tak naprawdę chodzi o zachowanie równowagi całego organizmu.

W pogoni za sukcesem zawodowym, dążeniem do stworzenia ciepłej, kochającej się rodziny często zapominamy o kimś najważniejszym w tej życiowej układance – samym sobie.

 

 

 

About The Author

Reply